?

Hvordan takle utbrenthet?

Kvinne 19 . 27 Januar 2020
Spørsmål

Hei, jeg er 19 år og føler meg utbrent. Jeg har nå i en måned vært av å og på veldig utmatted. Det går fint når jeg ikke gjør noe, men så snart ting krever mer av meg eller jeg blir stressa så blir jeg dårlig igjen. Får vondt i kroppen og ekstremt sliten. Jeg var hos legen nylig for å ta blodprøver, og ikke fått svar enda. Men jeg tror egentlig ikke det er noe, fordi jeg har hatt det sånn her tidligere, men gått over raskere enn nå. Jeg begynner å bli bekymret for at jeg ikke klarer å fullføre studiet, ikke klarer å jobbe i den jobben jeg har valgt å studere til, osv.. Det gjør meg veldig lei meg og trist. Om blodprøvene er helt bra så vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. Jeg vet at jeg blir fort stresset og krever mye av meg selv, men jeg vet ikke hvordan jeg skal bli mindre utbrent, da jeg må jo prestere, selv om jeg ikke trenger å være best. Men jeg føler ikke jeg gjør så mye mer enn alle andre, og de andre klarer det jo fint uten å bli utmattet.

Kvinne (19)
Sosionomen svarer
Hei

Så fint at du tar tak i dette nå, og setter ord på det du opplever er vanskelig! Bekymringene dine gjør deg trist og lei deg, noe som er vanlig når man bekymrer seg over lengre tid. Det er godt at du har fått tatt blodprøver, for å utelukke at du er syk. Du har kjent på følelsen av utbrenthet tidligere, men at det varer lengre denne gangen. Kanskje kravene oppleves større enn tidligere, og forventningene til deg selv og fra andre er uklare? Iallefall er dette ganske vanlig det første året som student.

De fleste av samskipnadene tilbyr kurs i stress-og studiemestringskurs. Nettopp fordi stress og manglende studiemestring er noe som mange studenter har vansker med.  Kanskje et slikt kurs hadde vært noe for deg? De fleste får med seg noe nyttig fra disse kursene, og noen ganger trenger man bare å minnes på den kunnskapen og ressursene man egentlig vet man har.  Her kommer noen generelle tips, så kan du kanskje prøve ut noen eller alle:

*Skill studietid og fritid, slik at du kan ta fri med god samvittighet, og jobbe mer effektivt når du har satt av tid til å studere.

*Ta planlagte pauser

*Gjør noe hyggelig som vanligvis gir deg energi og glede.

*Lag deg en ukesplan for å få oversikt.

*Sett deg oppnåelige mål hver dag. Dette bidrar til mestringsfølelse!

*Sammenligne deg med deg selv. Hva er en god studiedag for deg?

*Sett ord på bekymringene dine, og se om du kan sortere de, gjerne skriftlig. Hva kan du gjøre noe med, og hva kan vente?

Ofte kan det hjelpe å snakke med noen for å sortere tanker og bekymringer, slik at du forhåpentlig kan glede deg mer over studietiden og bekymre deg mindre for fremtiden. Om du tror det er noe for deg, eller ønsker å melde deg på et kurs, anbefaler jeg deg å sjekke ut hva din samskipnad kan tilby deg. 

 

 

Vennlig hilsen 

Klinisk sosionom, SIO Helse

Finner du ikke det du leter etter?